Softwaretypes

Er bestaan verschillende types software:

Trialware (free to try)
Werken maar voor een korte testperiode. Na de testperiode zal meestal gevraagd worden het programma aan te kopen als je het verder wil gebruiken.
Freeware
Gratis software die je kan blijven gebruiken.
Open Source
Programma's waarvan de broncode vrij beschikbaar is. Meestal worden deze software verdeeld als Freeware. Een bekend open-source programma is Firefox.
Adware, ad-supported
Gebundelde software, d.w.z. het programma bevat andere software die een ander doel heeft. Tegenwoordig worden bij veel freeware programma's extra software gebundeld. Meestal is het niet verplicht om deze mee te installeren. Een voorbeeld: MSN Messenger vraagt in de setup om de MSN Toolbar te installeren, deze heb je niet nodig om MSN Messenger te gebruiken en kan dus afgevinkt worden in de setup.
Het is niet altijd zo dat je deze keuze hebt, en soms is de bijgevoegde software spyware, opletten dus!
Spyware
Programma's die ongemerkt surfgedrag van internetgebruikers registreert. Soms is het gedrag van deze programma's te vergelijken met virussen.

Een veilige site om software van te halen is: www.download.com.

Spyware en virussen opsporen en verwijderen

Aan te raden is deze programma’s een tweetal keer in de maand uit te voeren. Heb je de programma's nog niet geÔnstalleerd staan download ze dan van download.com

Ad-Aware

Logo van Ad-Aware

Starten programma: Start > Alle Programma’s > Lavasoft Ad-Aware SE Personal > Ad-Aware SE Personal

Updates

Scannen

Spybot S&D

Logo van Spybot S&D

Starten programma: Start > Alle Programma's > Spybot - Search & Destroy > Spybot - Search & Destroy

Updates

Scannen

Immuniseer (optioneel)

Symantec Security Check

Via deze site kan je virussen opsporen.

Symantec Security Check werkt enkel in Internet Explorer Logo van Internet Explorer. Kopieer deze link (rechtermuisklik er op) en plak deze in Internet Explorer.

Kies virus detectie starten, installeer de Active-X plugins als dit gevraagd wordt en laat de computer scannen op virussen.

Bestandstypes

Spyware en virussen kunnen zich via allerlei wegen naar binnen werken. Kom je een onbekend bestand tegen, heb dan niet de neiging het te openen. Kijk eerst naar de extensie van het bestand. Kopieer desnoods de bestandsnaam en zoek via Google eens of dit een veilig bestand is. Als het een onveilig bestand is zal je in een van de eerste 10 resultaten wel iets vinden.

Hoe vind je bestandsextensie?

Bestanden van volgende types moet je steeds wantrouwen:

pif
Deze bestanden worden dikwijls via Microsoft Messenger doorgestuurd en zijn via dit kanaal niet te vertrouwen. Klik dan ook nooit op een link die verwijst naar een bestand met de pif extensie. (Voorbeeld: http://www.mikerowsoft.com/funny.pif)
scr (Schermbeveiliging)
Open nooit een screensaver bestand waarvan je da afkomst niet kent. Screensaver bestanden werken helemaal hetzelfde als exe bestanden.
exe (Toepassing)
Een uitvoerbaar bestand (Word, Paint, ...) heeft altijd een .exe-extentie (op Windows).
msi (Windows Installer-pakket)
Dit is een setup bestand en kan ook gevaarlijk zijn als je het uitvoert en niet weet waar het vandaan komt.
bat,js,vbs,wsh (MS-DOS-batchbestand, JScript Script File, VBScript Script File, Windows Script Host Settings File)
Dit zijn geen Toepassingsbestanden maar scriptbestanden. Deze bestanden hebben een ander programma nodig om uitgevoerd te worden. Als je ze opent kunnen ze flink wat schade aanrichten.
jar (Executable Jar File)
Toepassingsbestand dat op met Java platform werkt. (Vergelijkbaar met exe)

Office documenten zoals Word (.doc), Excel (.xls), Access (.mdb), Powerpoint (pps,ppt), ... kunnen ook scripts bevatten. Opletten dus met documenten waar je de afkomst niet van weet.
Er zijn nog documenttypes die scripts kunnen bevatten.

Bestandsextensies die (meestal) te vertrouwen zijn:

bmp,gif,jpeg,jpe,jpg,png,svg,tif:
Dit zijn afbeeldingsbestanden.
avi,mp3,mp4,m4a,wma,wmv,ogg,asf,swf,mov,mpeg,mpg,ram,rm
Media bestanden video, geluid,...
css,txt,ini,log
htm,html,xml
Op zich zijn deze bestanden vrij onschuldig maar ze kunnen scripts bevatten.
cab,gzip,iso,rar,tar,zip
Gecomprimeerde bestanden. Opgelet, de inhoud kan wel gevaarlijke bestanden bevatten. Het openen van een gecomprimeerd bestand op zich kan geen kwaad.

Computer loopt traag

Screenshot van Windows Taakbeheer

Mogelijk is er spyware op je computer terechtgekomen. Laat Ad-aware, Spybot S&D updaten en doe een check. Loopt de computer heel erg traag terwijl je geen programma’s laat uitvoeren. Open dan Taakbeheer (Start > Uitvoeren tik in taskmgr en klik op OK) en ga naar het tabblad Processen. Processen die hier altijd in zullen staan en dus veilig zijn:

Er zullen zeker nog hele reeks andere processen bij staan die veilig zijn.

Processor intensieve processen sluiten.

Opgelet! Doe dit enkel als je geen andere uitweg kent. Het beeÔndigen van een proces kan mogelijks je systeem doen vastlopen, crashen of geforceerd laten afsluiten.

Spoor het proces op dat bij de CPU kolom de hoogste waarde heeft. Selecteer het proces en klik op Proces beŽindigen vervolgens op Ja.

Bij processen die verdacht lijken kan je best hun naam eens in Google opzoeken. Is het een bestand met hoog risico, probeer het dan te beŽindigen. Opgelet: hierdoor is de spyware nog niet verwijderd. Het is vrijwel zeker dat deze terug gestart zal worden op een later tijdstip.

Wat is phising?

Phising kan op verschillende manieren voorkomen:

Kettingmails

Kettingmails kan je best direct verwijderen. Ook zogezegde mails om een goed doel te steunen zijn niet echt. Het enige wat je riskeert als je de mail doorstuurt is spam. Ook typische mails zoals "Je hotmail adres zal verwijderd worden" of "Stuur deze mail door om versie 546beta23 van MSN Messenger te ontvangen"

Update

Regelmatig updates installeren is belangrijk!

Windows Update moet je in de eerste plaats goed in de gaten houden. Vergeet ook niet eens op Office familie te klikken op de Windows Update site. Je komt dan op de pagina waar je op updates kan controleren van Office.

Surfen op het web

Gebruik best een browser als OperaScreenshot van de Opera browser of Mozilla FirefoxScreenshot van de Firefox browser. Deze zijn een stuk veiliger dan Internet Explorer Logo van Internet Explorer.